از دیگر روش های مهاجرت به فنلاند پناهندگی به این کشور میباشد. که غیر قانونی نیز تلقی میشود. در این راستا همواره مهاجرت برای دسترسی به شرایط بهتر زندگی بوده و هست. اما طبق آمار و تجربه، مسیر پناهندگی، مهاجر را به زندگی خلاف تصورات سوق میدهد. و عدم آگاهی از آن ممکن است باعث بروز خطرات ناشناخته در مسیر مهاجرت شما باشد. در این باره راه های قانونی همچون مهاجرت به فنلاند از طریق تحصیل،کار،سرمایه گذاری و ازدواج را بررسی نموده ایم. در این میان قصد بررسی پناهندگی به فنلاند را داریم. و البته که این مسیر را به هیچ عنوان توصیه نمی نماییم.
شرایط پناهندگی به کشور فنلاند
فنلاند یکی از کشورهای عضو در کنوانسیون ژنو می باشد. این بدان معناست که برای اشخاصی که واقعا شرایط پناهندگی را دارن. موظف است، حمایت نماید.
پناهنده به شخصی گفته می شود که به دلیل نژاد، قومیت، دین، مذهب و عضویت در گروه های سیاسی و اجتماعی،از طرف کشور و دولت مبدا مورد آزار و اذیت قرار بگیرد. در این راستا افراد با دلایل ساختگی قصد اخذ حمایت این کشور را داشته اند. غافل از اینکه این موضوع برای آنها درد سر های بیشتری در این کشور خواهد داشت.
اکثرا افراد با عدم آگاهی از دیگر مسیرهای مهاجرتی قانونی دست به این کار زده و از خطرات بیشمار این مسیر اطلاع ندارند. در ثانی شرایط و برخوردهای بسیار نامناسب در کمپ ها و اردوگاه های پناهندگان، خود از موارد طاقت فرسا در این زمینه است.
در ابتدای ورود، افراد با مراجعه به اداره پلیس و اعلام پناهندگی، درخواست خود را توسط فرم های مربوطه ارائه دهند.
برای اخذ اقامت از طریق پناهندگی در فنلاند، متقاضی باید خود را به خاک این کشور رسانده و از داخل فنلاند درخواست پناهندگی خود را ارائه دهد. به هیچ عنوان شما از خارج از فنلاند نمیتوانید درخواست خود را ارسال یا ثبت کنید. برای درخواست پناهندگی فنلاند باید ترس از آزار و اذیت در کشور خود و یا محل اقامت را به یکی از دلایل اصل و نسب، مذهب، ملیت، نظرات سیاسی مطرح نماید.
مراحل پناهندگی به فنلاند
در ابتدا گفتیم که درخواست پناهندگی باید از داخل خود کشور پناه دهنده اعطا شود. این درخواست فقط و فقط به پلیس فنلاند و یا یک مقام کنترل مرزی در این کشور، باید مطرح شود. در این راستا هیچ گونه فرم خاصی وجود ندارد. این بدان معناست که شما نمیتوانید از خارج از فنلاند و یا از طریق طریق سفارت و یا کنسولگری در خارج از فنلاند، اقدام نمایید.
مراحل درخواست پناهندگی فنلاند به صورت زیر میباشد:
- اعطای درخواست شخص پناهجو برای پناهندگی
- اقدام و اعطای درخواست باید از طریق پلیس ، مقامات مرزی و یا مقامات گمرکی در فنلاند باشد.
- تسلیم درخواست باید از بدو ورود به فنلاند باشد
- داشتن دلیل محکم و استناد پذیر برای پناهجو بسیار مهم است.
- پلیس، اطلاعات و اظهارات شما را پرونده سازی خواهد کرد.
- ثبت شناسه های بیومتریک (اثر انگشت، امضا و عکس متقاضی)
- مهمترین مرحله پناهندگی، مرحله مصاحبه( turvapaikkapuhuttelu) میباشد. تعیین وقت مصاحبه پناهنده
- در زمان مصاحبه میتوانید درخواست مترجم و یا مشاور حقوقی نیز نمایید.
- وجود ادلات و دلایل مستند کافی در زمان مصاحبه
مدت زمان رسیدگی به پرونده متقاضی پناهندگی، از زمان درخواست تا زمان پاسخ دهی نهایی حدودا 6 ماه خواهد بود. البته اگر مشکلی در روند تعیین هویت پناهنده وجود نداشته باشد، شخص پناهنده میتواند 3 ماه پس از مطرح کردن درخواست خود، مشغول به کار در فنلاند شود.
چگونگی محل اقامت پناهندگان در فنلاند
پناهندگان پذیرفته شده ، در یک مرکز اقامتی بسته به سن،جنسیت و دیگر شرایط پناهنده تعیین میگردد. اقامت و مسکن به طوری سازماندهی می شود. که اگر متقاضی دارای همراه باشد این امکان نیز مهیا باشد. افراد زیر 18 سال و بدون سرپرست نیز در یک خانه گروهی یا واحد مسکونی، جای داده میشوند. البته همواره به این صورت نخواهد بود که همیشه در همان مرکز پذیرش اقامتها داده شود. گاها به دلایل وضعیت شخصی، عملیات پذیرش مرکز یا پرونده درخواست پناهندگی، به مراکز دیگری انتقال داده شوند.
به مراکزی که پناهندگان را در آن اقامت میدهند،مراکز ترانزیت گفته میشود. این مراکز اغلب نزدیک به خدمات مهاجرت فنلاند که مصاحبه های پناهندگی در آن برگزار میشود. مستقر هستند.
این مراکز به اشخاصی که تازه وارد فنلاند میشوند. و درخواست پناهندگی خود را اعلام نموده اند اعطا میشود. و برای پناهندگانی که به مرحله مصاحبه پناهندگی رسیده اند، محل دیگری از اقامت معرفی خواهد شد.
رد یا قبول شدن درخواست پناهندگی در فنلاند
اخبار پذیرش پناهجویان توسط اداره مهاجرت به متقاضیان اعلام میگردد. اعلام نتیجه پرونده برای هر پناهنده با توجه به زبان مادری متقاضی خواهد بود. به طوری که شخص متوجه نتیجه اعلام شده گردد.در صورتی که پاسخ درخواست پناهندگی اعلام شده در فنلاند مثبت بوده باشد.یکی از موارد زیر شامل حالی متقاضیان میگردد:
- حمایت فرعی
- مجوز اقامت در سایر زمینه ها
- پناهندگی یا وضعیت پناهندگی
در حالتی که درخواست متقاضی رد شود و پاسخ دولت به درخواست پناهنده منفی باشد.امکان درخواست تجدید نظر نیز برای پناهنده وجود دارد. که در اکثر مواقع و قریب به اتفاق، پاسخ تجدید نظر نیز منفی میشود. در صورت اعلام قطعی رد شدن درخواست پناهندگی، شخص باید کشور فنلاند را ترک نمایند.
در صورتی که به شما پناهندگی تعلق نگیرد، می توانید در برخی موارد بر اساس حفاظت درجه دو اجازه اقامت بگیرید. در صورتی که در معرض تهدیدهای زیر باشید، می توانید بر اساس حفاظت درجه دو اجازه اقامت بگیرید:
- مجازات مرگ یا اعدام
- شکنجه یا برخورد یا مجازات غیر انسانی دیگر؛ یا
- خطر شخصی جدی در نتیجه درگیری های مسلحانه.
خطرات پناهندگی به فنلاند
پناهندگی به فنلاند ممکن است برای هر شخصی بسته به شرایط خود فرد متفاوت رقم بخورد. اما در اغلب موارد این موضوع سرشار از ریسک و خطر های متفاوتی اعم از خطر های جانی، مالی ، روحی و روانی است. در ادامه به برخی از خطرهای احتمالی در این مسیر اشاره نموده ایم:
- برخی پناهندگان با پیشنهاد قاچاقچیان، از مرزهای آبی و کشتی برای رسیدن به کشور مورد نظر خود اقدام میکنند. که متاسفانه در این مسیر دچار حوادث و خطرات بسیاری میگردند. بسیاری در این مسیر غرق یا کشته شده و یا به بیماریهای مختلفی دچار گشته اند.
- از دیگر مسائل، ارتکاب به جرم شخص متقاضی پناهندگی است. در این راستا آشنایی با قوانین فنلاند(جهت پیشگیری از جرائم حتی ناخواسته) بسیار حائز اهمیت خواهد بود. در این حالت، پرونده شخص به عنوان پناهنده بسته خواهد شد. برخوردهای سختگیرانه قانونی و همینطور سلب درخواست پناهندگی خانواده و همراهان شخص را در پیش خواهد داشت. و شخص باید بعد از گذراندن مجازات خود به سرعت از فنلاند خارج شود.
- قاچاقچیان انسان در اکثر موارد راه های صعب العبور و خطرناک را برای رسیدن به کشور مقصد انتخاب میکنند. و متاسفانه در این حالت اکثر این مسافران جان خود را از دست میدهند. و یا دچار خسارتهای جانی و مالی بسیاری میگردند.