با توجه به اینکه در سالهای اخیر، مهاجرت به ترکیه از مسیرهای مختلف به خصوص از سمت هموطنانمان مورد استقبال زیادی قرار گرفته است، در این متن قصد بررسی شرایط پناهندگی به ترکیه را داریم.
پناهندگی ترکیه را نیز میتوان مسیری از مهاجرت دانست. اما به قدری این مسیر سرشار از ریسک و خطرات غیرقابل انکار است، که شما توصیه این مسیر را از هیچ وکیل مهاجرت دلسوز و یا موسسه معتبر نخواهید شنید. در میان روش های مهاجرت به ترکیه، تنها راه غیر قانونی و غیر مناسب در روش های مهاجرت پناهندگی است. مقاله تهیه شده در باب این موضوع فقط جهت اطلاع رسانی بوده است و لاغیر.
بیشتر بخوانید: بهترین کشورها برای پناهندگی
پناهندگی در ترکیه
تعریف پناهنده، طبق ماده ۶۱ کنوانسیون پناهندگی ژنو : به شخصی اطلاق میگردد که به دلایل عقایدی،تبعیض نژادی، جنگ، ملیت، عضویت در گروهی خاص از اجتماع و … مورد آزار و اذیتهای جانی و مالی و روانی قرار گرفته است. بدین صورت که در کشور خود دارای عدم امنیت بوده و برای نجات جان خمود به کشوری دیگر پناه برده و دیگر حق برگشتن به کشور خود را ندارد.
پناهندگان در ترکیه به 3 دسته تقسیم میشوند:
- پناهندگان از کشورهای اروپایی که به دلایل ذکر شده نمیتوانند به کشور خود بازگردند. در واقع این افراد از ترس محاکمه در کشور خود موقتا در ترکیه مانده اند تا کشور سوم خود را بیابند.
- دیگر پناهندگانی هستند که هیچ یک از شرایط پناهندگی را ندارند. و نمیتوانند در ترکیه پناهنده شوند. در این حالت ترکیه از این افراد محافظت جانبی میکند. به این صورت که اگر فرد به کشور خود بازگردد. با اعدام و یا شکنجه و یا اعمال غیر انسانی مواجه خواهد شد.
- در صورتی که فرد مرتکب به جرمی شده باشد و به این دلیل قصد اخذ پناهندگی به ترکیه را دارد. مجاز به اخذ پناهندگی ترکیه نخواهد بود یا در صورتی این فرد، جرم را داخل ترکیه انجام داده باشد، و برای فرار از مجازات قصد اخذ پناهندگی داشته باشد.به هیچ عنوان درخواستش پذیرفته نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: ساخت نمونه کیس پناهندگی
کنوانسیون ژنو در ترکیه
در سال 1951 ترکیه یکی از اعضای اصلی کنوانسیون ژنو گشت.این کشور به خصوص در سالهای اخیر،با وضع قوانین مهاجرتی، سعی در نزدیک و نزدیکتر شدن به استانداردهای بین المللی پناهندگی کرده است.
با اینکه ترکیه عضو کنوانسیون ژنو بوده ف اما به هر دلیلی حاضر به پذیرفتن پناهندگان نبوده است. و هر شخصی را به عنوان پناهنده قبول نمیکند.
به این حالت که ، ترکیه برای کشورهای اروپایی(عضو شورای اروپا) و پناهندگان آن کاملا پذیراست. ام برای سایر کشورها و پناهندگان، اغلب به صورت موقت، اقامت و امکانات در نظر گرفته است. در این حالت افراد میتوانند، موقتا در این کشور اقامت کنند. اما برای اقامت دائم یا بلند مدت، باید به دنبال کشور دیگری باشند.
به طور کلی، افراد برای پناهنده شدن باید دلیل و کیس محکمی داشته باشند تا مورد پذیرش قرار گیرند. اغلب افراد با رویاهای بزرگ و به خاطر وعده های دروغین قاچاقچیان،دست به این عمل پر ریسک میزنند.اما به هر ترتیب و با توجه به تعریف کنوانسیون ژنو از مفهوم پناهندگی اگر شخص واقعا در معرض خطر باشد، ترکیه موظف به پذیرش وی است.
در شرایطی که شخص جرمی مرتکب نشده باشد که در همه جای دنیا ، جرم محسوب شود. چرا که افراد پناهنده می بایست که دلیل خود و چرایی کار خود را به مامورین پناهندگی گزارش دهند.
پناهنده باید به صورت مستند و با دلیل و مستدل به قوانین بین المللی و کاملا شفاف، توضیح دهد که چرا پناهنده شده است. ماموران مهاجرت، افراد بسیار با تجربه و روانشناس هستند. آنها با سوالات مختلف، صداقت شما را امتحان خواهند کرد. و در صورت اینکه پناهنده، مدارکی برای ارائه نداشته باشد.این درخواست برای شخص میتواند بسیار خطر ساز باشد.
بیتشر بخوانید: بهترین کیس،دلیل و بهانه برای پناهندگی
مراحل درخواست پناهندگی در ترکیه
جهت ثبت نام و تعیین وضعیت پناهندگی در ترکیه، از مراجع قانونی و مهم،سازمان ملل است. با اینکه در سال 2018 تعیین وضعیت پناهنده از طریق این سازمان ملل متحد به پایان رسید.ترکیه برای بهره مندی پناهندگان از قوانین بین المللی، توسط اداره مهاجرت،مسئولیت سازمان ملل را به عهده گرفت.
- شما به عنوان یک پناهنده، میتوانید به محض ورود به ترکیه و با انتخاب استان خود،خود را در آنجا معرفی نمایید.(در این مرحله نیازی به ارائه مدارک و معرفی نامه نیست).
- پس از ثبت نام و معرفی خود به اداره مهاجرت.ملزم به ارائه تمامی مدارک و اطلاعات شخصی خود هستید تا کارت شناسایی برایتان صادر شود.با این کارت از برخی امکانات شهروندی برخوردار خواهید شد.
- ترکیه دارای 81 استا است. شما در هر یک از این استانها امکان درخواست دارید. چنانچه درخواست شما به استانی ممنوعه ارائه گردد. با صلاحدید دولت، استانی دیگر معرفی و پرونده به آنجا ارجاع داده خواهد شد.و این امر باعث طولانی تر شدن پروسه خواهد شد.
- در اینجا، طی اطلاع رسانی از قبل وقت مصاحبه برایتان تنظیم خواهد شد. بر اساس کیس ارائه شده توسط شما، پرونده تان اولویت بندی میشود. سپس دلایل و پرونده اولیه شما مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ترکیه به دلیل موقعیت خود، از کشورهای سوریه، عراق و ایران، درخواستهای بسیاری برای پناهندگی دارد. البته بابت رسیدگی به پناهندگان، سالیانه مبالغ هنگفتی از اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد دریافت میکند. در فرایند مصاحبه های اولیه، از متقاضی عکس و اثر انگشت گرفته و ثبت میکنند. 6 ماه پس از ثبت نام شما مصاحبه اولیه خواهد بود. و پناه جو با پاسپورت سفید و کارت کیملیک ترکیه (سفید رنگ)، امکان داشتن منزل و خط تلفن و تامین های اولیه زندگی را دارد.
در مراحل پایانی مصاحبه، افسر ارزیاب راجع به تمایل پناهنده از تکمیل گفته های خود خواهد پرسید. یا اگر ابهامی در پرونده باقی باشد، خواستار تکمیل آن خواهد شد. با مراجعه به سایت results.unhcr.org و به روز رسانی آن میتوانید نتیجه را پیگیری نمایید.
هزینه پناهندگی و قاچاقی رفتن به ترکیه
حال این سوال برای پناهندگان پیش می آید که هزینه پناهندگی ترکیه چقدر است؟ اگر قصد مهاجرت به ترکیه از طریق پناهندگی را دارید باید هزینه قاچاقی رفتن به ترکیه را به قاچاقچیان بپردازید. لازم به ذکر است هزینه قاچاقی رفتن به ترکیه بسیار بالا می باشد و شما موظف اید تقریبا مبلغ 100 میلیون تومان به قاچاقچیان بپردازید که هزینه بیهوده و بالایی می باشد.
تجربه پناهندگی به ترکیه و خطرات آن
واقعیت این است که، پناهندگی میان تمام مسیرهای مهاجرت،بدترین و پرخطرترین راه است. با اینکه پناهندگی مفهوم معینی از خود دارد. اما هیچ وکیل مهاجرتی حرفه ای و هیچ موسسه معتبری آن را توصیه نمیکند.
طبق آمار و بر اساس اخبار منتشره از افرادی که به عنوان پناهنده، مهاجرت نموده اند.زندگی و روزهای انها با تجربه خطرات و ناملایمات بسیاری مواجه بوده است. و بدتر اینکه شما مجبور به تحمل تمام شرایط و سختی های موجود خواهید بود. چرا که دیگر حق بازگشت به کشور خود را ندارید.
این افراد علاوه بر متحمل شدن ضررهای مالی بسیار, شاهد صحنه ها و شرایط بسیار دلخراشی نیز میشوند. این سختی ها این افراد را بسیار از نظر روحی و روانی مورد حمله و بیماری های مختلف قرار میدهد. از سمتی شرایط بسیار بد در کمپها و عدم رسیدگی به بهداشت و پاکیزگی در این مکانها باعث بروز بیماریهای جسمی فراوانی نیز میشود.
همینطور،درخواست پناهندگی در ترکیه،به دلایل حجم زیاد تقاضا و حمایت کم، باعث وقوع اتفاقات ناگوار و سخت تر شدن شرایط برای پناهنده خواهد شد. در این راستا لطفا با مشورت با افراد معتبر و مجرب از راه های مهاجرت به ترکیه، آگاه گشته و سپس مسیر مناسب با شرایط خود را انتخاب نمایید.
سخن پایانی مجله مهاجرت
پناهنده به کسی اطلاق میشود که از لحاظ های مختلف، اعم از نژاد، مذهب، تهدیدهای جانی و روانی، در کشور خود مورد آزار و اذیت بوده است. به این معنا که شما بنا به این دلایل در کشور خود راحت نبوده و در معرض خطرات مختلف هستید. اما بنا به شرایطتان نمیتوانید از مسیرهای قانونی اقدام به مهاجرت نمایید، به عنوان آخرین مسیر دست به انجام پناهندگی به کشوری دیگر میزنید.
برای پناهندگی در ترکیه شما امکان کار یا تحصیل نخواهید داشت. همینطور شما از سمت تقریبا هیچ ارگانی مورد حمایت نخواهید بود و این خود آسیبها و خطرات خود را به همراه دارد. بعد از گذراندن سختی های بسیار مسیر و رسیدن به ترکیه، درخواست خود را به پلیس ترکیه ارائه کنید و در صورت تایید در کمپهای مخصوص پناهندگان اقامت گزینید. این روش دارای پیچیدگی ها و خطرات بسیاری است که آگاهی از آن به اخذ تصمیم درست تر منجر میگردد.